Több mint százan vettek részt a két nap alatt a 10. születésnapi programjainkon! 2012. november

Több mint százan vettek részt a két nap alatt a születésnapi
                                   programjainkon!

 Szombat délelőtt elhelyezkedtünk, és ismerkedtünk az új családokkal.  Délben ebéd, majd  készülődés az ünnepi köszöntő műsorokra. Három órától Molnár István Lotár megtartotta érdekfeszítő előadását, amelyet nyáron "elreptetettek" a sasok.  www.pite.hu. Most megnézhettük azokat a miniatűr adó-vevőket is, melyeket a megfigyelendő madarakra erősítenek és GPS-szel követik mozgásukat.

Utána a gyerekek kézműveskedtek, a szülőket Herczegfalvi Ágnes és Karcagi Veronika doktornők tájékoztatták az aktualitásokról, az Izomcentrum beindult működéséről. Lukács Andi pedig beszámolt a londoni Action Duchenne konferencia eseményeiről.

Ezután kitört a születésnapi buli, gyerekek és felnőttek versekkel, dalokkal, műsorszámokkal köszöntötték a 10 éves Alapítványt, közben már a szekérméretű tortákon égtek a születésnapi gyertyák – a könnyeink majdnem eloltották őket . . .

Vacsora is több turnusos volt, már kaja közben is nagy sort állt mixer művész Hegedűs Dani pultjához, ahol finomabbnál finomabb koktélokat kaptunk – s még tüzes zsonglőr mutatványban is részünk volt.

Rácz Cili csodaszép énekkel köszöntött bennünket – majd kivilágos virradatig állt a bál. Tábori hagyomány, hogy elutazás előtti éjszaka nincs takarodó . . .

Vasárnap reggeli után szendvics-halmokat készítünk, majd megtettük hagyományos sétánkat a ködös Dunaparton – nemcsak nyáron szép a sétány. Délben búcsút vettünk az üdülőtől és átvándoroltunk a Thermal Hotel Visegrádba a szuper kényeztető wellness délutánra. Köszönet a Hotelnek a kedvezményes belépőkért. Ott búcsúzkodtuk délután és az esti órákban. A legkitartóbbak hét körül tudtak csak megválni a kellemes melegvízű medencéktől.

S íme ez hangzott el az első évtizedünkről:

                                            10 évesek vagyunk!

10 év nem akármilyen teljesítmény egy civil szervezetnek a mai világban! Így van mit ünnepelnünk – visszanézünk a kezdetekre, s emlékezünk, mit is tettünk azóta.

Személyesen és virtuálisan köszönetet mondunk önzetlen önkénteseinknek, támogatóinknak, akik lehetővé tették, teszik létezésünket és missziónk teljesítését.

Missziónk  látszólag egyszerű: mindent megtenni, hogy az érintett családok érezzék, gondjaikban nincsenek egyedül.

 A tíz évről ezer oldalt is lehetne írni – de ez itt most csupán egy történelmi sűrítmény.

 2002. novemberében az InterCode Kft. hozta létre a Gyógyító Jószándék Alapítványt. Fő köszönet Tukacs Erika ügyvezetőnek, aki nélkül ma nem lennénk itt – ezt még persze jó néhány emberről el lehetne mondani, de igyekszünk kerülni az ismétléseket.

A kuratórium orvos tagjai folyamatosan segítik munkánkat Herczegfalvi Ágnes és Karcagi Veronika doktornők szakmai téren, dr. Jentzsch Helga főként anyagiakban, Simon Ágota pedig sok-sok szervező munkával. Köszönet és elismerés évtizedes támogatásukért!

S köszönetet érdemel Komor Tamás, aki a kezdetektől 8 éven át, mint anyagilag, mint személyesen állandó támasza volt az Alapítványnak. Érdemeit nem csökkenti, hogy életmódváltása miatt az önkéntes munkáját alapítványunkban megszakította.

 A Gyógyító Jószándék Alapítvány tevékenységi körei az alapító okirat szerint:

 Az érintett gyermekek gyógykezeléseinek anyagi támogatása: gyógytorna, gyógy-masszázs, izotermikus foglakozások, rehabilitációs kezelések.

Hozzájárulás az anyagi gondokkal küzdő érintett családok alapszükségleteinek biztosításához, különböző mozgástámogató segédeszközök beszerzéséhez.

Nyári rehabilitációs táborozások szállás-, étkezési-, ismeret-terjesztési, kulturális és közlekedési költségeinek támogatása.

Kapcsolattartás külföldi partnerszervezetekkel, a közös munka kongresszusokon, konferenciákon.

Évközi rehabilitációs, ismeretterjesztő találkozók étkezési-, ismeret-terjesztési, kulturális és közlekedési költségeinek támogatása.

Állapotfelmérő feladatok végzése. Adatbázis összeállítása és fenntartása.

Közösségépítés, kapcsolattartás az érintett családokkal.

Honlap fejlesztése. Ismeret-terjesztő szóróanyagok összeállítása és terjesztése

Karitatív családbarát összejövetelek támogatása. 

Továbbképző tréningek szervezése: kuratóriumi tagoknak, önkénteseknek, érintett családtagoknak.

S a főbb események, ahol feladatainkat teljesítettük, teljesítjük:

Az első nyári táborokat  2003 – 2007 között a Bethesda kórházban tartottuk, köszönet Magai Margitkának, Gábor óvóbácsinak, Németh Sanyinak s a nővéreknek a többéves munkájukért!

S amint sikerült a semmiből előteremtenünk a táborok milliós költségeit: önállósodtunk: megszerveztük igazi természet közeli nyári nyaralásainkat!

2008 – 20010 között Verőcén a Mexikói úti Mozgásjavító épületében. Ezek már igazi közösségépítő alkalmak voltak, ahol egy hétig éjjel-nappal együttvoltunk vidámabbnál vidámabb programokat szerveztünk, s a legfőbb, hogy JÓL ÉREZTÜK magunkat. Köszönjük Nádas Pál igazgató úrnak, hogy odaengedett bennünket, Vali néninek a szívből jövő gondoskodást.    

Érdekes élményeink, kalandjaink emléke onnan is elkísér:

A királyréti kisvasutazás – az „akadálymentes” vagonokkal

Lovaglások Tahiban, Veresegyházán

Báb- és zenei előadások

A vácrátóti arborétum

Váci uszoda s motorcsónakázás Kálmán kapitánnyal

Vad quadozások, lovas kalandok és fürdőzés Domonyvölgyben, Vácrátóton

S már onnan is átjöttünk egy csodás komp-úsztatással Visegrádra bobozni – ami azóta már állandó programunkká vált!

Köszönet a Bobpálya vezetőségének, főként Sas Marinak a felejthetetlen száguldozásokért!

Ott is volt már Lotár természetvédelmi előadást tartani, ott is az Egalitás kisbuszaival közlekedtünk – s ezen közös pontokon átkelünk a Dunán a másik oldalra: a bogdányi táborozásainkra. Két szuper forró nyári hét után most novemberben is megnéztük e csodás tájat.

A motorcsónakázás, a kerti bográcsozás, a zenei koncertek itt a táborban és a művelődési házban mind-mind ismétlést igénylő események – reméljük jövőre is ott lehetünk és szaporíthatjuk az ott töltött felejthetetlen napokat.

Köszönjük az üdülő személyzetének munkáját, János gondok bácsi szívből jövő vendégszeretetét, a bogdányiak nap, mint nap megnyilvánuló kedvességét, a Singkreis német kórus hősi énekét és táncát a hőségben, az Ott család érdekes hangszerbemutatóit és a kellemes zeneszámokat.  Hálásak vagyunk, hogy a művelődési ház befogadott bennünket, tavaly az egész faluban tetszést arató „Házhoz visszük az operát” koncerttel. Liebhardt András igazgató nemcsak köszöntőket mondott, hanem az idén aktívan zenélt is az Ott családdal együtt, örökzöld Szörényi dalokat adtak elő Ott Rezső egyedi-művészi hangszerelésében.

Nyáron itt a kerti medencében pihentük ki a szentendrei skanzen és visegrádi, esztergomi kirándulásokat – novemberben a visegrádi wellnessben próbáltuk ki, milyen a majdnem téli fürdőzés.

Szép emlékeink az egynapos családi találkozók a Rozmaring vendéglőben, a Heim Pál kórház VII. emeletén – köszönet Buncsik Ildikónak a meghívásért, Babják Éváéknak a finom kajáért! Voltunk a MEREK-ben is Kogon Mihály igazgató úrék vendégeként. S volt családi találkozónk az Óbudai Társaskörben is, de a már otthonunkká váló termek még inkább kötődnek a jótékonysági koncertjeinkhez. Itt tartottunk kilenc és fél rendezvényt – s 2013. február 9-én lesz a jubileumi tízedik. Törzsközönség támogatóinknak igyekszünk színvonalas zenei élményt is nyújtani az adakozás öröme mellé. Január elején küldjük ki  a meghívókat, addig maradjon meglepetés ki fog fellépni.

Hálásan köszönjük vendégeinknek támogatásukat, akik előző évi koncertjeinken szerepeltek:

Alföldi-Boruss Csilla zongoraművész

Ana Cavos Társulat

Bródy János

Buzsáki Zsombor  hegedűs

Borsódy László és Rézfúvós Együttese

Budapesti Fesztiválzenekar tagjaiból:

Csoma Ágnes brácsaművész, Gallai Judit csellóművész,

Lezsák Zsófia és Rácz József hegedűművészek

Csalog Gábor zongoraművész

Domahidy László és operaénekes társai

a Fourfathers együttes - már kétszer

Gáspár András színművész – ő a műsorvezető házigazdánk

Jamy Winchester és Hrutka Róbert - már kétszer

Kaláka együttes

Keller András hegedűművész

Kocsis Tibor

László Consort

Magyar Állami Operaház magánénekesei:

          Fülöp Zsuzsanna

          Gémes Katalin

          Sárkány Kázmér

          Szvétek László és

Oberfrank Péter Zeneakadémiai tanszékvezető

Musica Divina Kamarakórus

Muzsikás együttes

Nagy Bandó András humanista humorista

a Pesthidegkúti Gyermek Háza muzsikusai

a Pilisszentlászlói Waldorf iskola művészpalántái

Prelude vegyeskar

Rácz Cili színművésznő

Szentpéteri Gabriella zongoraművész

Szecsődi Ferenc hegedűművész

Széles Iza

Szívós Rebeka Lili leendő zongoraművész

Szörényi Levente

Szvorák Katalin dalénekes

Ungár Anikó bűvész

Tóth Vera és a

Zrínyi kórus.

Köszönjük az Óbudai Társaskör előző igazgatójának Szentpéteri Gabriella zongoraművésznek és mostani vezetőjének, Harsányi Máriának, hogy kedvezményes bérleti díjért ünnepelhetünk a Társaskör összes termeiben.

S még egy kedvesség tőlük: meghívás december 9-én délután 4-kor a Budapest Ragtime Band gyerekkoncertjére.

Sikerült támogatókat találni a tömegkommunikációban is

Farkas Erika és Vágner Mária többször tudósított koncertjeinkről, a táborokról a Kossuth rádióban. 

Szinte minden évben szerepeltünk ezen alkalmakkor a Bartók Rádióban, Katolikus Rádióban, Klubrádióban és az Inforádióban is. Több újság is közölt ismertetőket Magyar Nemzet, Népszabadság, Metropol újság, Óbuda Újság, Pesti Műsor.

Reményeink szerint a Nők Lapjában  is fog tudósítás megjelenni rólunk, az évtizedes munkánkról.

Kulturális honlapok is segítettek koncertjeink népszerűsítésében: Fidelio, Kultúra.hu, Port.hu,

A jótékonysági koncerteken kívül is gyűjt az Alapítvány folyamatosan támogatásokat, beleértve az SZJA 1 százalékokat is.  Adószámunk: 18109726-1-41.

Kapcsolatban vagyunk számos sorstárs szervezetekkel, alapítvánnyal:

Angyalszárnyak, MEREK = Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, Misko Alapítvány, RIROSZ, Treat NMD konzorcium, akikkel igyekszünk közös érdekérvényesítési folyamatokban együttműködni.

A „történelmünket” bemutatja és még sok-sok más hasznos információ, na meg az eseményeink hangulatát tükröző több száz fotó megtalálható a honlapunk többi menüpontjában.A fényképekről nemcsak mi tudjuk, hogy művésziek, nagyrészüket Bánlaki Szabolcs készítette, s készíti a jövőben is. Köszönjük!

A honlapunk karbantartásában nagy segítségemre volt Akli Dóra és Imre, s nyártól ifjú erőként Czabala Benji is beszállt a modernizálásba, köszönjük!

A honlapon nagyon hasznos mindnyájunknak a Hasznos infók menüpont, melynek tartalmát évek óta Bánlaki Szilvi gondozza. Neki nemcsak ezért vagyunk hálásak, hanem nélkülözhetetlen segítségéért a pályázatírásokban!

Évekig próbálkoztunk különféle pályázatokon forráshoz jutni, sokáig eredménytelenül. Tavaly megtört a jég: a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézettől nyertünk 2 * 350 e forintot, ebből a tavalyi táborra vonatkozót már megkaptuk, az ideire most küldik majd a Támogatási szerződést.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft-től tavaly nyertünk 300 e forintot, most van kettő beadott pályázatunk náluk, ezekre még nem volt eredményhirdetés.

Most adtunk be pályázatot az ERSTE Alapítványhoz és az Emberi Jogi Kerekasztalban való részvételért -  ezekről is várjuk az eredményhirdetést. S muszáj ismétlésbe bocsátkoznom: ezek Bánlaki Szilvi áldozatos munkája nélkül nem készültek volna el.

A már említett jótékonysági rendezvényeken és pályázatokon kívül rendszeres – de sajnos csökkenő forrás a személyi jövedelemadó EGY százaléka. A tavalyi és ezen a héten elfogadott jogszabály módosítások csökkentik a jövedelemadó tömegét – s így az 1 %-ot is. Ezt minél több „új” felajánló adózó bevonásával tudnánk ellensúlyozni. Így kérlek Benneteket – ha tevékenységünket jónak, hasznosnak értékelitek, ajánljátok fel Alapítványunknak az 1 %-otokat és minél több rokont, ismerőst, munkatársat is győzzetek meg erről.  Adószámunk: 18109726-1-41.

Említettem már törzstámogatóinkat, akik évek során rendszeresen anyagiakkal is segítenek bennünket.

Néhányan jelentős – százezres nagyságrendű - összeggel is: Havass Miklós, Intercode Kft, Jana-Beuty Kft., Lengyel Zoltán és családja, Major László és családja, MEVA, az Oberrecht család, Pro-Via Svájci Magyar Kft.Rhenus Kft és Krégl János, Révai Nyomda, Sima Dezső, Somogyi Zsófi és családja, Szőnyi Katalin, Timpanon P+P Kft., Várkonyi Tibor, VÉBEKOR Kft.. KÖSZÖNJÜK!

Volt néhány célzott gyűjtési kampányunk is: az Akli család lépcsőliftjére, Hetlinger Ákos sportláb-protézisére és szintén Bicskén idén április 21-én, ahol az épphogy jogilag létrejött Izomcentrum működtetésére gyűjtöttünk. A bicskei rendezvényt védnökként Makray Katalin olimpiai bajnok nyitotta meg.Több száz fellépő művész, sportoló, futó vett részt, igazi önzetlenségi napokon érezhettük: NEM VAGYUNK EGYEDÜL.

Az Izomcentrum beindult, már vannak kezelések a SOTE II. számú Gyermekklinikáján, a Budai Gyermekkórházban és Törökbálinton, a tüdőgyógyászaton is.  Sajnos a szükséges állami támogatás egyelőre hiányzik, hónapok óta próbálkozunk, hogy ne csak a civilszervezetek, és az orvosok áldozatos többletmunkája tartsa fenn, hanem az EU irányelvek szerint az OEP is vegyen részt a finanszírozásban.

Tavaly volt az Önkéntesek Éve, ünnepeltük is csodálatos segítőinket – de ünnepeljük őket minden nap. Alapítványunkban mindenki önkéntes, saját szabadidejükben, nemegyszer saját anyagi áldozattal végzik munkájukat. Hosszasan sorolhatnám a neveket, most csak azokat, akik a kezdetektől immár tíz éve a „TÜNDÉREINK”:  Béndek Réka, Huszenicza Anna, Oberrecht Kálmán, Pál Szilvi, Peregovics Józsefné, Simon Ágota, Somogyi Zsófi, Tukacs Erika, Wéber Kurt. KÖSZÖNJÜK!

Türelmet, erőt a mindennapok gondjaihoz, feladataink teljesítéséhez!