Jótékonysági koncert: 2012. február 9.

Íme rendezvényünk megnyitóbeszéde és konferálása:
        Kedves Vendégeink! Jó estét kívánok!
Szeretettel üdvözlöm Önöket. Nagy örömmel tölt el, hogy a mai - immár a 9. jótékonysági koncertünkön is itt köszönthetem Önöket!
 
Az Alapítvány tevékenységi köre folyamatosan terebélyesedik – így a beszámolónk is. Igyekezünk csupán a fő eseményeket kiemelni, hisz a mai este az örömé, a szórakozásé.
 
Tavaly is aktív szerepet vállaltunk  a TREAT-NMD programhoz kapcsolódó betegadatbázis aktualizálásában. Reményre ad okot, hogy egy magyar DMD-s kisfiú bekerült a  terápiás csoportba és vele hetenként járnak szülei a freiburgi kezelésre.
 
A nemzetközi CARE-NMD beteggondozási projekt 5 millió lakosra legalább egy centrum létrehozását írja elő,  Magyarországon így két centrumot kell létrehozni.
Sajnos ez ügyben történt erőfeszítéseink tavaly konkrét előrelépést még nem hoztak.
Alapítványunk szervezésében Gyenes Géza képviselő úrtól elhangzott egy interpelláció a parlamentben, amire diplomatikus támogató választ adott a kormány képviselője. Reményeink szerint a kórház-államosítások után konszolidálódó helyzetben talán lesz előrelépés. Alapítványunk mindenképp folytatja a támogatók felkutatását és folyamatosan tárgyal az illetékes döntéshozókkal. Tavalyi célzott gyűjtésünk eredményeként közel egy millió forint van elkülönítve bankszámlánkon.
 
Bicskén hagyománya van a szolidaritásnak: 2011. szeptember 17-én egy csodálatos hangulatú rendezvény-sorozat keretében „Az önzetlenség napi” rendezvényen Hetlinger Ákos sportláb-protézisére folyt gyűjtés szép eredménnyel. Alapítványunk felvállalta az adományok adminisztratív kezelését, Ákos hamarosan már ismét sportolhat az elkészülő új „lábával”.
E szép hagyományt követve – az Akli család lelkes támogatásával - áprilisban sportversenyt szervezünk Bicskén és környékén, ahol a nevezési díjak és az esemény kapcsán befolyó támogatások mind a jövőbeli izomcentrum létrehozását szolgálják. Ígérete szerint ezen eseményen védnökként Makray Katalint is köszönthetjük majd. Önöket is mind várjuk, a fejleményekről folyamatosan tájékozódhatnak honlapunkon.
 
A tudományos és orvosi feladatok támogatása mellett a Gyógyító Jószándék Alapítvány célja: az érintett gyermekek életét könnyebbé tenni. Évek során már közel száz családdal alakítottunk ki személyes kapcsolatot. Lelki támogatással, jogi tanácsadással, és gyógykezeléseik anyagi  segítésével arra törekszünk, hogy tudják, érezzék: gondjaikkal NINCSENEK EGYEDÜL.
 
S a várva várt esemény nyaranta: a tábor:
A szülők pihenhetnek a nekik jutó szabadság alatt – vagy éppen a gyermekükkel együtt töltött nyaralás közben. A gyerekek pedig olyan élményekkel gazdagodnak ezek alatt a hetek alatt, amikben egyébként ritkán van részük.
A múlt nyáron Dunabogdányban a frissen felújított gyereküdülőben töltöttünk el egy hetet több mint ötvenen: folyamatos fürdőzésekkel, nyári-bobozással, motorcsónakázással, duna-parti várépítésekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, hangszer-ismertetőkkel, német nemzetiségi kórus ének- és táncbemutatójával, fazekaskodással, madár- és természetvédelmi előadással és a már hagyományos tábortüzes vacsorával és ki-mit- tud vetélkedőkkel csaltunk mosolyt  gyermekek arcára. A Komor Vilmos Baráti körrel és a dunabogdányi Művelődési házzal közössen szervezett „Házhoz visszük az operát” koncerten nemcsak a táborozók, hanem a falu érdeklődő közönsége is nagyon jól szórakozott. Reméljük, az idén repetázhatunk, ehhez innen is kérjük a Terézvárosi önkormányzatot, hogy a megszeretett üdülőt augusztusban ismét kibérelhessük.
A koncertünk után és a szünetében film-beszámolót láthatnak az előtérben felállított kivetítőn a tábori napjainkról.
 
A nyári programok szervezése, a gyerekek segítése, éjjel-nappali felügyelete, a felejthetetlen vidám hangulat: mind mind a lelkes önkéntes csapat munkáját dicséri. Nélkülük nem tudna Alapítványunk működni, azaz bár lehet, hogy tudna, de nem ilyen szerető csodálatos emberi közösségben. Az összes nevet most nem soroljuk fel, csak néhány törzstagot: Tukacs Erika, Peregovics Józsefné és Orsi, Somogyi Zsófi, Simon Ágota, Huszenicza Anna, Pál Szilvi, Béndek Réka, Kabdebó Noémi, Oberrecht Kálmán. S  ők azok is, akik szervezik az újabb és újabb segítőket, már ott tartunk, hogy a táborra várólistát kell összeállítanunk!
 
További célunk az érintett családok összefogása, tájékoztatás a kutatási eredményekről.  Évente több családi találkozót szervezünk, ahol 20-30 érintett család részvételével megbeszéljük az aktuális eseményeket, feladatokat. Ismert szakértőket hívunk meg, akik tájékoztatják a szülőket, és az orvosokkal  - fehér köpeny nélkül - olyan témák is szóba kerülhetnek, amire a rendelési idő alatt nem mindig van mód. S amíg a felnőttek beszélgetnek, a gyerekek játszanak, kézműveskednek, pókereznek, báboznak. Köszönet a Heim Pál Gyermekkórháznak, hogy kellemes helyszínt biztosítottak a tavaszi, a MEREK-nek – azaz a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának pedig, hogy vendégül láttak bennünket az őszi családi napon.
Külön köszönet Kogon Mihály igazgató úrnak és munkatársaiknak vendégszeretetükért. Köszönjük Dr. Herczegfalvi Ágnes, dr. Karcagi Veronika és dr. Garami Márta doktornőknek a szakszerű előadásokat, Radványi Katalin pszichológusnak a szülőknek nyújtott lelki támaszt.
 
Alapítványunk folyamatos anyagi támogatást nyújt a családoknak, gyógyászati segédeszközök, táplálék kiegészítők, gyógyszerek és gyógykezelések: úszás, masszázs költségeinek átvállalásával is.
 
Alapítványunk tagja a RIROSZ-nak, azaz a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének – együtt talán többet tudunk tenni céljaink megvalósításáért.  
A szövetség megismerésére  jó alkalom kínálkozik február 25-én a Ritka Betegségek Világnapján: a városligeti  Vajdahunyad várban egész napos szakmai program és családi nap várja az érintetteket és érdeklődőket.
 
Kedves Közönségünk!
Támogatóinknak igyekszünk a mai estén is színvonalas zenei és szórakoztató élményt nyújtani az adakozás öröme mellé. Kérjük, aki teheti személyi jövedelemadójának 1 %-ával is segítse célkitűzéseink elérését! A bejáratánál szórólapokat találnak a szükséges adatainkkal.
 
Említsünk meg néhányat az önzetlen adakozók közül: köszönet illeti Lengyel Zoltánt és családját, a Jana-Beuty Kft.-t, .a Meva Zrt.-t, az „Interkód” Kft.-t, a Révai Nyomdát, a Rhenus Office Systems Hungary Kft-t, Sáringer Erikát, Somogyi Zsófit és családját  - akik az idén is jelentős összeggel támogatták tevékenységünket.
Tavasszal Ugrai Edina szervezésében süti vásárt rendeztek a Genpact Hungary Kft. munkatársai. A saját készítésű íz-költemények hamar elfogytak, a kosárkákban több mint 65 ezer forint gyűlt össze a Gyógyító Jószándék Alapítvány részére.
 
S tavaly megtört a jég: annyi sikertelen pályázás után végre nyertünk is:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványtól 300 e forintot a nyári táborozásra. Megtörtént a pénzügyi és szakmai beszámoló, az összeget át is utalták.
Ugyancsak a nyári táborozásra nyertünk 350 e forintot a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézettől, itt egyelőre a szerződéskötésnél tartunk, reményeink szerint néhány hónapon belül meg is kapjuk a tavaly augusztusban már fel is használt támogatási összeget.
Hálás köszönet Bánlaki Szilvinek, aki nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a pályázati anyagok összeállításában.
S itt köszönjük meg Bánlaki Szabolcs munkáját: az ő kreativitását dicséri idei meghívónk művészi formája.
 
A rendezvényünknek otthont adó Óbudai Társaskörnek köszönjük, hogy ma ismét kedvezményesen bocsátotta rendelkezésünkre összes termét.
Köszönet illeti fellépő művészeinket, hogy önzetlenül vállalták a mai szereplést és ezzel a nagyszerű estével ajándékoznak meg bennünket! És köszönet Önöknek, hogy ma este eljöttek!
                                               -------------------------------------------
1.
Első művészünk, pontosabban művész-palántánk: Szívós Rebeka Lili.
13 éves, de már „komoly” zenei múlttal rendelkezik:
Öt éve zongorázik. Több országos megmérettetésen is szép eredményeket ért el. Néhány ezek közül:
a balassagyarmati zongora négykezes, országos tanulmányi versenyen nyújtott teljesítményéért II. díjat

a  IV. Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraversenyen II. díjat;

az I. Budapesti Gyermek- és Ifjúsági Kamarazenei Fesztiválon 1.helyezést,

a nyíregyházai országos zongoraversenyen II. díjat kapott.

Kedves közönségünk! Szívós Rebeka Lili zongorázik:
Ljadov: D-dúr prelude  és      Bartók Béla: Kanásztánc című művét adja elő.
                                   -------------------------------------------
2.
A Kabdebó család három generációja a kezdetektől fogva aktív szerepet vállal az alapítvány támogatásában. Szép emlékünk a Prelude (prelűd) kórus fellépése, melyet Kabdebó Sándor  vezényelt. Noémi az Animando régizene együttessel kápráztatott el bennünket 2 éve, tavaly András zongorázott nekünk ezen a színpadon. Most pedig Kabdebó Verát köszöntjük, aki a László Konzortban csellózik.
A László Konzort műkedvelő zenészek baráti társaságából alakult. Különböző összeállításban, kisebb-nagyobb megszakításokkal 25 éve játszanak együtt. Az együttes elsősorban a barokk és a klasszikus kor kamarazenéjét játssza, de olykor romantikus, sőt XX. századi zenét is megszólaltat.
 
Ma két művet adnak elő:
 
W. A. Mozart Adagio és rondo  című műve a szerző legutolsó alkotásainak egyike, halálának évében készült. Ennek ellenére nem igazán találó azt mondani, hogy késői mű, hiszen Mozart nem egészen 36 évet élt. Az eredeti hangszer-összeállításában a ma már alig ismert üvegharmonika szerepelt. Mozart a darabot egy vak üvegharmonika-művésznő számára írta. Az üvegharmonika már akkor is ritkaságnak számított, soha nem terjedt el igazán.  A következő generáció egyik legjelentősebb zongoraművésze, Czerny valószínűleg úgy gondolta: kár lenne, ha Mozart szép dallamai ismeretlenek maradnának, így olyan változatot készített a műből, amelyben az üvegharmonikát zongorával helyettesítette.
Következik ez az érdekes mű: Mozart  Adagio és rondo. Előadja: a László Konzort :
Kalmár Magda    - zongora
Bátki László        - első  hegedű
Székely László   -  második  hegedű
Hunyadi László   -  brácsa
Kabdebó Vera     - cselló
 
 
J.S. Bach –  Gounod  – Nagata:  Ave Maria
Január végén volt a László konzort előző koncertje, melyen több szervezőnk is részt vett. Ott elhangzott az Ave Mariának egy ma élő japán zeneszerző -   Nagata – általi feldolgozása. Megkértük a zenészeket, ma nekünk is játsszák el ezt az igazi lélekgyógyító muzsikát.
 
A romantikus zeneszerző Charles Gounod énekhangra készült Ave Maria-ja jól ismert, népszerű darab. Az érdekessége az, hogy Gounod az énekszólam kíséreteként egy Bach-művet, a Wohltemperiertes Klavier prelúdium és fuga sorozat első, C-dúr prelúdiumát használta föl – kissé kibővítve. Egy mai szerző, Toshi Nagata továbbgondolta ezt a darabot. A kvartett-változat úgy született, hogy a dallamból 3 hangszer számára írt játszanivalót, emellett a zongorakíséretet is tovább bővítette, variálta. Hallgassuk meg!
                                               -------------------------------------------
 
 
3.
A Musica Divina Kamarakórus sorozatos megbetegedések miatt sajnos nem tudta vállalni a mai fellépést, de két tagjának hangszeres műsorát hallhatjuk, valamint köszönthetjük meghívott vendégüket, Bálint Ágnes szoprán énekesnőt.
 
Az eredetileg tervezett három zeneműből kettő fog elhangzani:
Először César Franck belga származású francia romantikus zeneszerző és orgonista Panis Angelicus című művét hallhatjuk. Előadja: Bálint Ágnes énekművész, zongorán kísér Lőrincz Ákos.
 
Ezt követően pedig a német romantikus zene nagy alakjának, Richard Wagnernek műve csendül fel. Híres operájából, a Nürnbergi mesterdalnokokból halljuk Walter versenydalát zongora-kürt átiratban. Előadják: Frenyó Péter kürtön és Lőrincz Ákos zongorán, mindketten a Musica Divina Kamarakórus tagjai.
 
 
                                               -------------------------------------------
4.
Van egy iskola Budapesten, ahol minden osztályban tanulnak sérült gyerekek. A pesthidegkúti Gyermekek Házában természetesnek tartják az együttnevelést, úgy szervezik az iskola életét, a tanulást, a közös programokat, hogy az minden gyerek számára jó legyen. A Gyermekek Háza hatodikosai – Somával együtt - már negyedszer lépnek fel az izombeteg gyerekek segítésére szervezett jótékonysági koncerten. Fogadják szeretettel fellépésüket!
Bemutatom konferanszié kollégáimat: Lengyel Annát és Grósz Árpádot.
Szeretnénk megköszönni Lányi Marietta, Báder Melinda, Fónad Anita, Madarász Judit  tanárnőknek, hogy évek óta segítik a gyerekeket a felkészülésben.

                                     A most következő szünetben üdítő és aprósütemény várja Önöket.
 
 
5.
Buzsáki  Zsombort nem kell bemutatnunk törzsközönségünknek: immár ötödször szerepel rendezvényünkön. Őróla mondta Sipos Mihály a Muzsikás együttes hegedűse: nyugodt, mert látja VAN UTÁNPÓTLÁS.  Hegedű – improvizáció következik népdalokra. Kontrás : Éles László    Bőgős  (talán lesz, ott derül ki  a neve)
Hallgassák őket szeretettel!
                                               -------------------------------------------
 
6.
S az első meglepetés vendég:   Tóth Vera
a  2004-es Megasztár győzteseként vált híressé. 2005-ben Bravo Otto-díjat kapott. Eddig 4 önálló nagylemeze jelent meg. Már egészen kiskorától énekel. Szülővárosában, Tapolcán rendszeresen fellépett. A Megasztár 1. szériájában Cserháti Zsuzsa Hamu és gyémánt című slágerével vált igazán sikeressé. Minden héten más zenei műfajban bizonyított, végül eljutott az utolsó fordulóig, ahol a nézők a show végén Őt szavazták meg győztesnek. Karrierje azóta is töretlenül ível felfelé.  Díjai:

"Év hangja" (2004)
Artisjus Zenei Díj (2008)
Magyar Tolerancia Díj (2011)
Hölgyeim és Uraim! A színpadon:  Tóth Vera
                                               -------------------------------------------
7.
 
Következő műsorunk: Ana Cavos Társulat : flamenco tánc-etűdje.
 
Ana Cavos énekes, flamenco táncos. Legfontosabb feladatának a Flamenco valódi elemi erejének tolmácsolását tartja és terjeszti szerte a világon utazásai során. Tanítványival együtt azt remélik, hogy ebből a csodálatos erőből sikerül eljuttatni valamit a közönséghez a táncukon keresztül. Mindannyian azt vallják, hogy az életnek, a szépsége az értelme, és az árnyéka csupán motivációul és iránymutatásul szolgál a megéléséhez.
A produkció résztvevői: gitáron kísér : Teller Dominik .
 
                                               -------------------------------------------
 
8.
Széles Iza
 
Sajnos betegség miatt nem tud fellépni, de következő alkalommal vendégünk lesz.
                                     Kedves Közönségünk!
Találkozunk 2013. február 9-én, szombat este Hét órakor UGYANITT a Gyógyító Jószándék Alapítvány jubileumi tízedik koncertjén!
 
S talán előbb is: idén május 9-én  a kilenc és feledik koncertünkön