A 2013. évi nyári táborunk is szuper volt!

Vidám hangulat a „Szikrában”

Reményeink szerint már hagyománnyá vált, hogy a Gyógyító Jószándék Alapítvány  izombeteg gyerekeket táboroztat augusztus közepén a „Szikrában”. Az időjárás ismét csodálatos volt s több mint hatvanan egy hétig élveztük a kellemes nyári napokat.

Első nap örültünk a viszontlátásnak, ismerkedtünk az új táborozókkal. Majd önkéntesünk Sas László bemutatta Dunabogdányt: a földrajzi ismereteket érdekesen fűszerezve saját családi, gyerekkori élményeivel. Ezzel felkeltette a gyerekek érdeklődését, akik a hét folyamán a bogdányi helytörténeti kiállítást is megnézték.

Nap mint nap érdekes programokat szerveztünk az érintett családoknak: folyamatos volt a  kézműveskedés, rajzpályázat, meseíró-pályázat, úszkálás a medencében és a Dunában.

 Az idén is mottónk volt: „A zene gyógyír, a zene öröm”. Mindennap énekeltünk és kedves vendégeket fogadtunk, akik megajándékoztak bennünket a zene lélekemelő élményével. Mindjárt első este a Singkreis nemzetiségi kórus hozott bennünket igazi bogdányi hangulatba – örülünk, hogy a cd-ikről immár akár télen is hallhatjuk vidám éneklésüket.

Az Ott család műsorában nemcsak az ő kellemes zenélésüket hallgattuk, hanem karmesterünk zenekart alakított a táborlakókból s megtapasztalhattuk: nemis olyan egyszerű egyszerre harmóniában előadni egy zeneszámot. Köszönjük az Ott családnak évek óta tartó folyamatos támogatásukat!

Érdekes volt együtt énekelni Rácz Cili színművésznővel és Katayoun Ebrahimzadeh bahai vendégünkkel is, akikkel ismét megtapasztaltuk a közös zenélés  lélekemelő élményét.

 Sokat tanultunk Tóth Gábor előadásából a természetvédelemről, az akarva-akaratlan velünk élő állatokról – s persze meg is nézhettük őket: az egeret, patkányt, nyestet, mókust, borzot, rókát, kutyát -  volt aki meg is simogatta némelyiküket.

 Nem maradt el a visegrádi kirándulásunk sem: a bobpálya ismét két órán keresztül zengett a sikongatásoktól s az önfeledt kacagástól! Köszönjük a Bobpálya vezetőinek, különösképp Sas Máriának, hogy ők is megajándékoztak minket a mozgás örömével!

 Kiránduló napunk délutánját a szentendrei szigeten töltöttük: először a Bodor majorban néztük meg a tanyai állatseregletet és egy érdekes bemutatót -  magyar szürke marhák vontatta szekérrel kezdődött, majd a szamárkordéra egy önkéntes hölgyünket is felültették körbevágtázni a pályát.  Ügyes csikósok kápráztattak el bennünket az izgalmas jelenetekkel, a  fergeteges lovasparádéval. Köszönjük a Bodor majornak a kedvezményes árú lovasbemutatót és a grátisz major- látogatást.

 Majd akik maguk is lovagolni vágytak, azokkal elmentünk az Igric tanyára, ahol szakképzett terapeuta tartott gyógylovaglást a gyerekeknek.  Héjjas Nárcisznál megengedett a háziállatok dédelgetése, simogatása is. Kedvünkért még a kecskefejés időpontja is korábbra került. A bőrművesség rejtelmeivel is megismerkedtünk, többen szép szütyőket készítettek szüleiknek, barátaiknak.  Köszönjük Nárcisznak az Igric tanyán eltöltött felejthetetlen órákat.

 A meglepetés száguldozást Tóth Zolibá cabriójával főleg a fiúk élvezték, de néhány mama is meglépett egy visegrádi körre. Konkurenciája támadt a motorcsónakos borzongásnak. . .

 Persze azért többször volt vízi kalandozás is a Dunán: Kálmán kapitány motorcsónakjába minden gyerek beült ringatózásra avagy vad pörgésre – kinek-kinek kívánsága szerint.

 Az önfeledt szórakozás mellett a szülőknek volt egy komoly nap: orvosok, előadásokat tartottak a Duchenne betegséggel és terápiájával kapcsolatos legújabb információkról, a jogi környezetről, a segédeszközökről és támogatásokról. Amíg a szülők előadásokat hallgattak, a gyerekeket Kárpáti Zoli bácsi gyógymasszőr kényeztette .

A lélekgyógyászati beszélgetéseket több csoportban Dr. Radványi Katalin pszichológus vezette. Köszönjük tudós vendégeinknek a hasznos órákat.

 Majdnem minden este végigsétáltunk a Schuszter sétányon, élvezve a csodás Dunaparti naplementéket – nameg a fagylaltozást a Szúnyog büfében - köszönjük Mikusnak - Lőrincz Miklósnak kedvezményes árú finomságokat.

 Immár hagyományosan teltházas volt a FAKULT egyesülettel közösen szervezett estünk a Művelődési házban. „Komoly zene vidáman”  - az Ott család ajándékműsora nagyon kellemes hangulatot teremtett, majd következett a Sebő-együttes koncertje: Sebő Ferenc, Tímár Sára, Barvich Iván és Perger László előadásában. A magyar táncház mozgalom megalapítói tekerőn, tárogatón,  tamburán és népi hangszereken játszottak. Sebő annyira jól érezte magát a közönség érdeklődő figyelmében, hogy az egyórásra tervezett műsorból több mint másfél óra változatos zenélés kerekedett.  

Az estet  - a hagyománnyá váló rap-sztár szám zárta: McDani és McRoli táborlakó rapperek saját életüket megéneklő számokat adtak elő. Köszönjük Tóth Lászlónak a profi hangosítást és világítást. Köszönjük a Herold családnak, hogy igazi bogdányi borokkal ajándékozhattuk meg vendég-zenészeinket. S Alapítványunk köszöni az összegyűlt adományokat, mellyel a közönség hozzájárult táborunk költségeihez.

 Az idő gyorsan repült, sajnos hamar eljött a búcsú napja is, melyet szép élmények tettek felejthetetlenné: a Ki mit tud, melyre napok óta titokban készültek a meglepetés számok. Volt is ott minden, dalok serege gitárkísérettel, versek, pantomim, zsonglőrök és az elmaradhatatlan Anya-banya kórus a saját szerzeményű alkotással, amelyben előadták a hét történeteit. A műsort Abramov Dani és Horváth Roli szuper rappelése koronázta meg.

Időközben a kertben két bográcsban főtt a búcsúvacsora, melyre későeste örömmel láttuk vendégül bogdányi szűkebb és távolabbi házigazdáinkat. A Balogh és Spanisberger család néhány száz ajándékpalacsintája vigaszt nyújtott a közeli elválástól szomorkás táborlakóknak. Köszönjük!

És hálásan köszönjük az üdülő egész személyzetének és Melcher Jánosnak, a  mindenről gondoskodó vendéglátó gondnokunknak egész heti odaadó munkájukat.    

 Nagyon jó érzés: hogy gondjainkkal Dunabogdányban sem voltunk egyedül, folyamatosan éreztük az emberek kedvességét, szeretetét.